Párhuzamos kapcsolatok

Szerző: Balogh Ágnes Közzétéve:

Nagyon sok érdekes, elgondolkodtató dolgot olvashatunk a szeretői kapcsolatokról, hogy 1-1 szerető akár hosszú éveken át a háttérből hogyan tudja irányítani a másik felet, hogyan maradhatnak hosszú ideig titokban ezek a kapcsolatok, mi készteti a párkapcsolatban élő személyt arra, hogy szeretői kapcsoaltot hozzon létre, azonban talán kevesebb szó esik arról, hogy vajon milyen érzelmi változások, folyamatok mennek végbe a felekben egy ilyen viszony során.

Sokszor a kapcsolat csak laza , kellemes, kötetlen, problémamentes viszonynak indul. Egyik, vagy mindkét fél megkapja a gondtalan boldogságot, mely jelenlegi kapcsolatából hiányzik. Megkapja a titok, újdonság varázsát.

Feltételezzük, hogy egyik fél független, tehát valójában csak egyik fél fog párhuzamos kapcsolatot folytatni.

A kezdeti „mézeshetek” után hamarosan különböző bonyolult érzések törnek a felszínre. Míg először a szexualitás, újdonság, izgalmát örömmel fogadja a kapcsolatban élő fél, később bűntudat, bizonytalanság jöhet létre.

Általában annak a félnek, aki kapcsolatban  van valamiért jó oka van külső kapcsolatot keresni, de legalább ennyire indokolt a kapcsolatban benne is maradni. Jellemzően a szenvedély, szexualitás hiányzik a párkapcsolatából, de valójában, mint társ erős kötődés, elköteleződés tartja párja mellett. Így érthető módon nem szeretne a kapcsolatból kilépni. Elképzelhető, hogy először a szerető is elégedett a laza, kötetlen szeretői kapcsolattal, mert még nem szerelmes, esetleg nem rég zárt le egy kapcsolatot.

Azonban természetszerűleg, ezekben a kapcsolatokban idővel legalább az egyik fél érzelmei elkezdenek bonyolódni, erősödni. Hiszen, ha ez nem így lenne, nem éreznék magukat annyira jól együtt, hogy vágyjanak a kapcsolat fenntartására.

Melyik fél érzelmeinek vajon milyen következményei lehetnek?

Amennyiben a független fél érzelmei erősödnek, a kapcsolatban lévő fél, csak egyre boldogabbnak érezheti magát a kapcsolatban, hiszen a másik fél romantikus, szenvedélyes érzelmeket táplál iránta.

Amennyiben viszont a kapcsolatban lévő fél érzelmei erősödnek, bűntudat, bizonytalanság alakulhat ki. A személy érzelmeiben bekövetkező változást valószínűleg a párja is érzékelni fogja. Szükségszerűen rövid időn belül a háromszög valamelyik tagja olyan érzelmeket fog megélni, ami miatt az őt érintő kapcsolat átértékelését, újradefiniálást fogja igényelni.

Ha a megcsalt fél veszi észre az érzelmi változásokat párján, elkezdi figyelni a jeleket, észreveszi, hogy párja megcsalja, így vagy kilép a kapcsoaltból, vagy párját kényszeríti a külső kapcsolat felszámolására.

Ha a szerető kezd egyre többet érezni, és nem kap viszonzást egy idő után kihasznált személynek érzi magát, boldogtalan lesz a kapcsolatban.

Ha a kapcsolatban élő, megkapja a szeretőtől azt amit állandó kapcsolatában hiányol, bizonytalanság merül fel benne. Felmerül a társa elhagyásának gondolata, ha nem kapja meg azt amit szeretne (szenvedélyeket, szerelemet, izgalmat) kilép a szeretői kapcsolatból, mert nem teljesíti be amire vágyik.

Összességében véve, azok a szeretői kapcsolatok, melyek a fent leírt módon indulnak, sokszor olyan érzelmi változásokat generálnak, melyre a kezdetekkor nem gondolunk. Úgy érezheti az ember, közömbös fog tudni maradni, annak ellenére, hogy megkapja, amire vágyik. De mitől maradna közömbös az iránt, ami beteljesíti vágyait?

Kategória: Pszichológia